savastepe-resimlerBalıkesir'in tarihiyle ön plana çıkan kenti Savaştepe ağırlıyor bizi bu hafta. İsminin bile zaferden geldiği bu kent, hareketli geçmişini çoktan geride bırakıp, dinginliği ve huzuruyla ön plana çıkıyor karşımıza. Savaştepe'nin huzurunu duyarak kenti gezmeye başlıyoruz...

Balıkesir'in Yörük kültürünü sonuna kadar yaşatan, yeşil kenti Savaştepe'deydik. Savaştepe, doğallığını korumuş fakat çağın asla gerisinde kalmamış, harika bir kent. Hayvancılıkla meşhur olan bu kentin en meşhur şeyi ise, leziz peynir ve yoğurdu. Ondan önce Savaştepe denilince akla gelen bir diğer şey ise, isminden de anlaşılacağı gibi şanlı zaferleri. Tarihin ve doğanın el birliği ile oluşturduğu bu kent, geçmişten çok şey fısıldıyor bizlere.

Şanlı Tarihiyle Savaştepe

1354 yılında Osmanlı topraklarına dâhil edilen Savaştepe, 19.Yüzyılda Osmanlıların Yörük aşiretlerini iskân etmesiyle, Savaştepe'nin bugünkü köyleri kurulmuş . Kuvay-i Milliye teşkilatı ile birlikte belde halkı Yunanlılara karşı Soma, Bergama, Yağcılı ve Çomaklı cephelerinde mücadele vermiş. Kent, Kurtuluş savaşı esnasında yaşanan çarpışmalar ve ilçe halkının sağladığı katkılar nedeniyle 1934 yılında Atatürk'ün önerisi, T.B.M.M.'nin kararıyla Savaştepe adını almış. Tüm bu olayların bir sembolü olan "Lalelik Tepesi" nde Şehitler Anıtı, şehrin en tepesinde gururla duruyor. Bu anıt ise diğer anıtlardan biraz farklı. Çünkü anıtın gövdesinde bulunan taşların içinde şehitlerimizin kemikleri bulunuyor.

Sokaklarından Sular Akan Kent

Köklü bir tarihi olan bu kent, şimdilerde ise adeta huzuru temsil ediyor. Düzenli yolları, şehir meydanı ve meydanlarda bulunan çiçekli, plastik sandalyeli samimi çay bahçeleri hemen göze çarpıyor. Savaştepe'nin sokaklarından ayrıca bahsetmek gerekiyor. Savaştepe Belediyesi tarafından düzenlenen ve yol kenarlarına döşenen havuzlardan akan berrak sular, dere kenarında geziniyormuş izlenimi uyandırıyor insanda. Ulaşımı kolay olan bu kentin sokaklarının hemen arkasından geçen tren rayları ise, şehre nostaljik bir hava katıyor. Savaştepe, ziyaretçilerine raylı sistemle de kendisine ulaşma olanağı tanıyor. Renkli evleri ve güler yüzlü insanıyla Savaştepe, muhakkak görülmesi gereken yerlerden.

Lezzetli Süt Ürünleri

İnsanın misafirperver olduğu Savaştepe'de, restoran kültürü yok denecek kadar az. Küçük lokantalardan dilediğiniz lezzete ulaşmanız mümkün. Damak tadından bahsediyoruz madem, Savaştepe'nin ünlü peynirini önermeden geçemeyeceğiz. Bir tarım kenti olan Savaştepe'nin bir diğer kaynağı tavukçuluk ve balcılık. Modern tesislerde üretilip sofralarımıza gelen Savaştepe peynirini, tavuk lokantalarında pişen tavuklarını ve süzülmelere doyamayan doğal balını tatmadan dönmeyin.

Savaştepe'ye gittiğiniz anda sizin her sorununuzla ilgilenecek bir Belediye çalışan kadrosu sizi bekliyor olcak. Savaştepe Belediyesi'ne aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz.